Kalajokiseudun Maaseutuelämyksiä

Ruokaretki vie aitojen makujen juurille

Risto TiinanenParhaat makumuistot syntyvät usein paikallisista aineksista. Kalajoen seudulla maistuvat rannikon tuore kala, lähialueen liha- ja maitotuotteet, hiekkamaiden herkullinen peruna ja marjatilojen värikäs sato.

Yksi paikallisen ruokakulttuurin vaalijoista on Tyngän Mylly Kalajoella. Lähes satavuotias mylly - nähtävyys jo sinänsä - jauhaa lähiseudun viljaa ja jalostaa sitä edelleen jauhoiksi, rouheiksi, ryyneiksi ja hiutaleiksi.

Tyngän Mylly saa kaiken tarvitsemansa viljan omasta jokilaaksosta, alle sadan kilometrin säteeltä. Tuttujen tuottajien kanssa vallitsee luottamus,
johon kaikki lähiruoan tuotanto perustuu.

”Jos asiakas kysyy mistä jauhopussin sisältö on peräisin, niin pystymme nimeltä mainitsemaan viljelijän”, myllyn isäntä Risto Tiinanen toteaa. Myllyn kupeessa toimivasta kaupasta löytyy myös muita alueen tuotteita: vihanneksia, perunaa, lähileipomon leipää, marjatuotteita, hunajaa, paikallisia makeisia.

Tyngän myllyn omat pakkaukset matkaavat edelleen kauppoihin ja ravintoloihin ympäri Pohjois-Pohjanmaata. Tiinasen mukaan seudun ruokakaupoissa on muutoinkin paikallisia antimia hyvin saatavilla.

”Kauppiaat suhtautuvat täällä myönteisesti lähiseudun tuottajiin ja laittavat tuotteet yleensä hyvin esille. Myös alueen ravintoloista moni suosii paikallisia raaka-aineita.” Tynkä on hyvä esimerkki siitä, että paikallinen ruoantuotanto pitää maaseudun kylät elävinä. Mylly toimii samalla kylän palvelukeskuksena, josta löytyy myllyn, sahan ja kaupan lisäksi kahvila ja asiamiesposti. Joka syksy Tyngän myllyllä pidetään perinteiset maalaismarkkinat, joissa alueen tuottajien ja kädentaitajien tarjonta on esillä koko komeudessaan.