Kalajokiseudun Maaseutuelämyksiä

Luonnon lumoa ja retkeilyn riemua

Kaisa-Leena KorhonenPohjanlahden rannikkoa, karunkaunista luontoa ja lakeuden viljavaa kulttuurimaisemaa - Kalajokiseudulla monet pienet ja isommat elämykset odottavat löytäjäänsä.

Luonnosta nauttimiseen on yhtä monta tapaa kuin on kulkijaakin. Yksi lähtee polulle patikoimaan ja laavulle tulistelemaan. Toinen nauttii talvesta laduilla tai kelkkareiteillä. Kolmas kapuaa hevosen selkään ja suuntaa päivävaellukselle.

Meren äärellä voi tutustua kalastukseen ja sen historiaan, meloa saarten syliin tai kokeilla vaikka surffausta. Talvella jäinen ulappa avaa aivan uuden maailman.
Saaristoon pääsee silloin jalkapatikalla, lumikengillä, suksilla tai vaikka potkukelkalla.

Kalajokinen Kaisa-Leena Korhonen tuntee meren ja sen saaret, ja vie sinne myös matkailijoita femEmare-yrityksensä kautta. Monelle mieleenpainuvia paikkoja ovat etenkin ikivanha kalastajien tukikohta Maakalla ja majakkasaari Ulkokalla. ”Rahjan saaristo on myös ainutlaatuinen. Sieltä löytyy vielä erämaata, jossa voi nähdä vaikka merikotkan.”

Myös Pohjanmaan jokiluonto on Korhosen mielestä kokemisen arvoinen ympäristö. Alueen jokaisella joella on oma luonteensa. Kalajoki halkoo viljapeltoja ja kyliä, Pyhäjoki on kalastajien ja melojien suosiossa. Vääräjoki ja Siipojoki taas mutkittelevat pitkät matkat halki luonnontilaisten maisemien.

Luontoseikkailujen lomassa kannattaa suunnata myös alueen kulttuuritapahtumiin ja paikallisen historian äärelle. Se on käsin kosketeltavan läsnä muun muassa seudun lukuisissa kotiseutumuseoissa. Korhosen mukaan historia kiehtoo ihmisiä ikään katsomatta: ”Myös lapsille vanhat esineet ja rakennukset tarjoavat tarinoita ja jännittäviä elämyksiä.”